Chlorella na czele superfoods

Chlorella na czele superfoods

Każdy z nas wie, przynajmniej po części, jak ważne jest odpowiednie dbanie o zdrowie – swoje własne i najbliższych. Niezmiernie istotna jest w tym przypadku odpowiednia dieta dostarczająca wszystkich witamin i innych składników odżywczych, a także aktywność fizyczna.

Jednak w momencie, kiedy nasza odporność zostaje osłabiona, należy ze wzmożoną intensywnością zacząć dbać o siebie. Najlepszym sposobem na to jest stosowanie suplementów diety, które pomogą organizmowi wrócić do stanu sprzed osłabienia.

Nowością na rynku suplementów jest chlorella. Jest to słodkowodna alga, która zawiera w sobie bardzo duże ilości chlorofilu, czyli zielonego barwnika. Wielu naukowców twierdzi, że to właśnie w chlorelli znajdują się największe ilości chlorofilu. Oprócz tego, w chlorelli znajdują się liczne aminokwasy niezbędne człowiekowi, a także witamina A, kwasy nukleinowe czy witamina B12.

Jedną z największych zalet płynących ze stosowania chlorelli jest to, że chlorella wykazuje działanie odtruwające organizm z toksyn, takich jak ołów czy rtęć. Ponadto chlorella bardzo dobrze pobudza aktywność makrofagów w naszym organizmie, przez co może wyraźnie poprawiać działanie układu odpornościowego. Chlorella również wspomaga gojenie się różnych typów ran.

Oprócz chlorelli warto stosować również inne naturalne suplementy diety. Na rynku istnieje jeszcze kilka innych mikroalg. Jedną z bardziej popularnych, oprócz chlorelli, jest oczywiście jak łatwo się domyślić spirulina. Obie te mikroalgi zalicza się do, tzw. superfoods. Superfoods to innymi słowy żywność, która zawiera w swoim składzie bardzo cenne dla ludzkiego organizmu elementy.

Comments are closed.